Valk Watches
Onderhoud, reparatie en verkoop van gebruikte horloges

Vintage Omega's

Over het merk en de talloze modellen van Omega is veel te vinden in boeken en op websites. Van deze verschillende bronnen heb ik een samenvatting gemaakt over de verschillende (vintage) modellen van Omega. Het is niet mijn streven om volledig te zijn maar om een beeld te geven van de oorsprong, de positionering en de ontwikkeling van de meest kenmerkende modellen.

Voor de introductie van de Seamaster in 1948 gebruikte Omega eigenlijk geen modelnamen. Die stelling is wel enigzins discutabel omdat Omega zelf in haar 'a journey through time' spreekt van het model 'Automatic' , geïntroduceerd in 1945. Omdat Automatic een eigenschap is van het uurwerk - net zoals Incabloc of Chronometer - en niet specifiek een bepaalde positionering van een merk of type, heb ik ervoor gekozen de Automatic niet als model te beschrijven. Min of meer hetzelfde geldt voor de Genève. Tot de quartz crisis had Omega ook een productie faciliteit in Genève. Ongeacht het model, kregen de daar geproduceerde horloges de opdruk Gen`ève op de wijzerplaat. Zo zijn er naast de naamloze modellen met de opdruk Genève ook Seamasters Genève, De Ville's Genève en Dynamic's Genève. De Genève is dus geen specifieke modellenlijn.

Seamaster

Deze pagina uit de Omega catalogus van 1955 vertelt het verhaal van de Seamaster

Seamaster in de Omega catalogus van 1955 Seamaster in de Omega catalogus van 1955


De Omega Seamaster vond dus zijn oorsprong in horloges die gemaakt werden voor de Britse Royal Air Force (RAF) in de 2e wereld oorlog. Ze moesten zeer degelijk zijn, vanzelfsprekend precies de tijd weergeven en goed bestendig zijn tegen vocht en andere invloeden. Na de oorlog introduceerde Omega het horloge met deze eigenschappen voor de gewone gebruiker en noemde het de Seamaster. Kenmerkend voor de eerste modellen zijn de brede rand van de kast en de dikke band aanzet (beefy lugs) die het robuuste van het horloge benadrukken.

 

Omega Seamaster 1962 Omega Seamaster uit 1962 met beefy lugs


Rond 1957 introduceert Omega de Seamaster 300 die geschikt is om mee te duiken (waarover later meer). De Seamaster duikhorloges vormen vanaf dat moment een aparte categorie die extra functies en eigenschappen hebben voor specifieke (professionele) activiteiten. Bij de Seamaster is dit de waterdichtheid, de draaibare lunette met duikring waarmee de tijd van een duik kan worden bijgehouden en later ook het helium ventiel. Dit soort horloges worden ook wel 'toolwatches' genoemd.  Ook de Speedmaster (om tijdsduur en snelheid mee te meten) behoort tot die categorie. Tot circa 1965 was de klassieke Seamaster - wat we nu noemen - een stijlvolle dress watch. Daarna werd de Seamaster met de introductie van o.a. de Seamaster Cosmic een sportiever horloge.  De rol van de klassieke dress watch wordt overgenomen door het model De Ville.

Seamaster Cosmic 2000 De sportieve Seamaster Cosmic 2000


In het midden van de jaren '70, bevindt Omega zich in de Quartz crisis. Er moeten veel goedkopere horloges geproduceerd worden om de concurrentie aan te gaan en de duidelijke signatuur van de Seamaster (en ook bij andere modellen) verdwijnt. De Seamasters die Omega dan produceert zouden qua uitstraling net zo goed van Seiko of welk ander merk dan ook kunnen zijn. In het begin van de jaren '80 weet Omega zich weer met de Seamaster te onderscheiden. Zo introduceren ze de Seamaster Dynamic die je zelf kan veranderen qua uiterlijk door zijn modulaire opbouw en de Polaris in de analoge en in de hybride analoog/lcd Multifunction uitvoering. Beiden zijn typische modieuze designers modellen en onmiskenbaar uit die tijdsperiode.

Seamaster Multifunction Seamaster Multifunction


Pas in 2002 krijgt de Seamaster een éénduidig gezicht met de Aqua Terra. De Aqua Terra is een typisch 'smart casual' horloge dat gepositioneerd is tussen een sportief horloge en een dress watch. De kastvorm heeft geen 'crown guards' om de kroon te beschermen zoals bij de 'tool watches' maar komt verder sterk overeen met die van de Seamaster Planet Ocean en de Speedmaster.

Seamaster Aqua Terra Seamaster Aqua Terra


(Seamaster) De Ville

In de loop van de jaren '60 wordt de klassieke Seamaster voortgezet als 'De Ville' - een typische dress watch . Sommige volledig identieke modellen dragen begin zestiger jaren nog de naam Seamaster, daarna Seamaster De Ville en vanaf circa 1967 alleen nog maar de naam De Ville op de wijzerplaat. 

Omega Seamaster De Ville Seamaster De Ville in de transitiefase


Het kenmerkende van het model De Ville wordt dat het meer weg krijgt van een sieraad dan van een klassiek horloge. Hoewel er gedurende de jaren 70 geen éénduidig lijn is qua vormgeving,  zijn het allemaal horloges die zeer elegant en modieus zijn. De horloges lijken vaak op traditionele armband sieraden waarin een uurwerk is verwerkt. Er worden veel edele metalen gebruikt en de doelgroep is vooral vrouwen.

Omega De Ville 1974 In zilver uitgevoerde Omega De Ville uit 1974


Vanaf 1994 met de introductie van de Prestige Collection krijgt De Ville een meer herkenbare signatuur met dress watches voor zowel man als vrouw.

Constellation 

De Constellation - geïntroduceerd in 1952 - is qua positionering het topmodel dress watch van Omega. Dat geldt zowel voor de gebruikte uurwerken als de ontwerpen van kast en wijzerplaat. De automatische uurwerken zijn vrijwel allemaal chronometer gecertificeerd, wat inhoud dat ze individueel en onafhankelijk getest zijn op zeer hoge precisie. De uur-indexen op de wijzerplaat zijn veelal van goud en werden met onyx ingelegd. Kenmerkend voor de vroege - en nu de meest gezochte - modellen is de Piepan wijzerplaat.

Omega Constellation Piepan Constellation 'Piepan' met 'dog leg lugs'


Constellations hebben meestal op de kastdeksel een afbeelding van een observatorium met 8 sterren. Dit staat symbool voor de records die Omega heeft gevestigd qua precisie tijdsmetingen. Het tweede kenmerkende Constellation design, afkomstig van de bekende ontwerper Gerald Genta, is de zogenaamde 'C-style' kast die in 1964 werd geïntroduceerd. Hieronder met witgouden 'fluted' lunette en 'linnen' wijzerplaat.  

Omega Constellation C-style Constellation C-style met witgouden 'fluted' lunette en 'linnen' wijzerplaat


 Vanaf 1969 (tot op heden) hebben de Constellation modellen vrijwel allemaal een 'integrated bracelet'. Dat wil zeggen dat de band (van metaal) en de kast samen één geheel / ontwerp vormen. De banden van de Constellations zijn niet bruikbaar op andere horloges en - andersom - kun je aan de kast alleen de specifiek daarbij behorende band monteren.  Het meest aansprekende voorbeeld is de Constellation Manhattan uit 1982 die qua design met de bekende klauwen, de moeder is van alle modellen die daarna zijn gekomen.

Constellation Manhattan De Constellation Manhattan is al bijna 40 jaar de 'moeder' van alle volgende Constellations


Seamaster (Diver)

In 1957 werd de Seamaster 300 samen met de Railmaster en de Speedmaster geïntroduceerd. Drie tool watches - geschikt voor professioneel gebruik - waarvan de onbekendere Railmaster meer beschermd was electromagnetische straling.  De Seamaster 300 was (in tegenstelling tot de gewone Seamasters) geschikt voor gebruik onder water.

Advertentie van seamaster speedmaster en railmaster Advertentie uit 1958


De doorbraak van de Seamaster kwam met de Seamaster 300M die geïntroduceerd werd in 1993.  In de film 'Golden Eye' uit 1995 droeg James Bond dit model waarna de verkopen vertienvoudigd werden. De huidige Seamaster modellen zijn nog steeds gebaseerd op het design van deze 300M. Het topmodel was de uitvoering met chronograaf die in 1994 verkozen werd als 'watch of the year' o.a. omdat dit het eerste duikhorloge was met een stopwatch functie.

Seamaster Professional Chrono Diver Seamaster Professional Chrono Diver werd in 1994 verkozen tot watch of the year


Vanaf de Seamaster Professional 300M werden de kasten van de duikhorloges voorzien van een helium ventiel. Helium, dat vermengd met zuurstof wordt gebruikt in diepzee duikklokken, is een kleiner element dan water en lucht en kan onder de hoge druk zodoende toch binnendringen in het waterdichte horloge. Bij het terug opstijgen naar de oppervlakte zet het helium uit en dat kan ervoor zorgen dat het glas uit het horloge wordt geperst. Om dit te voorkomen, kunnen de duikers het ventiel open zetten zodat de helium naar buiten kan ontsnappen.

In 2005 introduceert Omega de Seamaster Planet Ocean waarvan het design (met name te zien aan de wijzers) geïnspireerd is op de eerste Seamaster 300 uit 1957.  De klassieke Diver 300M met zijn oorsprong in 1993 blijft echter tot op heden de meest kenmerkende Seamaster.   


Seamaster Planet Ocean Seamaster Planet Ocean, geïnspireerd op de eerste Seamaster 300


Speedmaster

Aan de Speedmaster zijn zoveel boeken en websites gewijd, dat ik niet in veel details zal treden en beperk mij tot enkele interessante weetjes. Zoals waarschijnlijk bekend, werd de Speedmaster door de NASA gekozen als horloge voor de astronauten. De oorspronkelijk symmetrische kast werd nog voor de eerste trip naar de maan aan de rechterkant verbreed zodat de kroon en drukknoppen van de chronograaf (stopwatch functie) deels in de kast verzonken kwamen te liggen en zodoende beter beschermd waren tegen stoten. Het verbeterde model dat nog steeds in productie is, werd Speedmaster Professional genoemd en is beter bekend onder de naam 'Moonwatch'. 

Omega FOIS De First Omega In Space is een re-edition van de pre-moon Speedmaster met oorspronkelijke symmetrische kast en rechte bandaanzet


Er wordt wel eens van de Speedmaster gezegd dat het de grootste melkkoe is van Omega. Ongeveer elk decennium na een ruimte missie werd/wordt er weer een limited edition uitgebracht met bijvoorbeeld een speciale wijzerplaat en/of kastdeksel. Daarnaast zijn er talloze varianten met automatische uurwerken 'gelanceerd', iets wat ten tijde van de introductie nog niet gebruikelijk was voor chronograaf horloges (en ook niet nuttig was geweest in een zwaartekrachtloze omgeving). Desalniettemin is de originele Moonwatch nog steeds één van de meest populaire horloges die ooit zijn gemaakt.

Speedmaster Moon to Mars De Speedmaster Professional in de speciale Moon to Mars uitvoering


Kort voordat de eerste maan missie plaatsvond had Omega de kast van de Speedmaster nog verder verbeterd qua robuustheid en waterdichtheid. De NASA zag echter geen noodzaak om het huidige model te vervangen en had ook geen tijd meer om het nieuwe model te testen. Anders was de Speedmaster Professional Mark II waarschijnlijk de zo populaire Moonwatch geworden.

Speedmaster Professional Mark II Speedmaster Professional Mark II


Omega referentie nummers - PIC (product identification code)

Omega Reference Numbers - Product Identification Code (PIC) Omega Reference Numbers - Product Identification Code (PIC)

Vanaf 1962 gebruikt Omega een gestructureerd systeem als referentie nummers voor de verschillende type horloges. In eerste instantie is het een 6-cijferig systeem waarvan de eerste drie iets zeggen over het type horloge en de functies. De cijfers worden voorafgegaan door twee letters die staan voor het materiaal van de kast. De overige 3 (en later 4 cijfers) zijn specifiek voor het betreffende horloge zonder uniforme betekenis. 

Vanaf 1990 introduceert Omega de 8-cijferige PIC aanduiding. Hier staan de cijfers voor de productlijn, het materiaal van de kast en de band, de kleur van de wijzerplaat en welk type uur-aanduiding de wijzerplaat heeft en de kleur van de horlogeband. Er worden geen letters meer gebruikt. In 2007 wordt het systeem uitgebreid naar 14 cijfers waarbij codes zijn toegevoegd voor functies, complicaties, kastdiameter en het versienummer. 

De tabellen zijn in één overzicht hier te downloaden

Omega Watch Reference numbers - PIC
Tabel met de verschillende reference numbers - Product Identification Codes van Omega
referentie nummers.pdf (102.88KB)
Omega Watch Reference numbers - PIC
Tabel met de verschillende reference numbers - Product Identification Codes van Omega
referentie nummers.pdf (102.88KB)


Je kunt deze pagina delen via email, whatsapp, facebook en twitter

 
 
 
E-mailen
Bellen